Tipuri de găzduire pentru site

Alegerea unui pachet de găzduire (“hosting”) pentru site-ul care urmează a fi creat reprezintă unul dintre primele lucruri de care trebuie să ții cont. Firma Decoweb din Constanța te va ajuta să te decizi și să alegi soluția optimă.
Așadar, pornind de la tipul de website pe care îl vrei, există următoarele opțiuni pentru hosting:

Shared hosting este varianta de găzduire cea mai uzuală și cea mai ieftină. Este o bună alegere dacă ai în vedere un site simplu, de prezentare, sau dacă vorbim despre un magazin virtual minimalist care nu implementează plata bancară cu cardul său prin Paypal. Trebuie spus că “shared hosting” înseamnă că site-ul va fi găzduit pe un server împreună cu alte site-uri și că, în consecință, vor “împărți” aceleași resurse fizice. Acest aspect are și câteva dezavantaje, viteza de încărcare a site-ului fiind uneori mai scăzută decât în cazul altor tipuri de hosting. În orice caz, pentru site-urile entry-level, prețul anual pentru acest pachet de găzduire îl recomandă.

Virtual Private Server (Server virtual privat, VPS) are în comun cu tipul “shared” faptul că, la fel ca și în cazul primului, serverul fizic găzduiește mai multe site-uri. Diferența este însă că fiecare site se află pe un server virtual instalat pe respectivul server fizic și că resursele sunt distribuite în mod egal. Pe scurt: un server fizic conține mai multe servere virtuale private, fiecare având alocate propriile resurse. Ca avantaj principal, viteza de încărcare mărită a site-ului. Costurile unui astfel de hosting sunt mai ridicate.

Un server dedicat nu este altceva decât un computer pe care clientul îl închiriază în întregime pentru propriul site. Din alegerea acestui tip de găzduire decurg o serie de avantaje inexistente la shared hosting sau VPS: pe acest server poate rula orice sistem de operare, viteza de încărcare a site-ului este mai mare, spațiul de stocare la discreție etc.

Desigur, opțiunea pentru un server dedicat vine cu costuri (uneori considerabil) mai ridicate, dar pentru anumite site-uri mai pretențioase beneficiile sunt pe măsură.